상세 컨텐츠

본문 제목

약선 요리 "더덕 고추장 구이" ( 코로나 시대 면역 및 폐건강 미세먼지 예방 음식 )

의료관광 한국약선요리

by 이코리아 Tv 2020. 11. 20. 17:23

본문

 

 

프롤로그 Prolog

우리나라에서는 약재로도 사용되고 있으나, 특유의 향기와 맛을 갖고 있어

다양한 식재료로 사용되고 있는 것이 바로 더덕입니다.

 

더덕은 섬유질이 풍부하고 씹히는 맛이 좋아 산에서 나는 고기라고 불리고 있습니다.

예로부터 중국에서는 약으로만 썼지만 우리나라는 다양한 음식 재료로 활용하였습니다.

바로 그 고유의 맛과 향은 인삼과 같은 사포닌 성분에 의한 것입니다.

더불어 철분과 칼슘 등의 무기질이 많은 식품으로 몸에 이로운 성분들을 다양하게 함유하고 있습니다.

현재에는 그 더덕의 효능이 알려지면서 건강식품으로도 활용되고 있습니다.

 

더덕의 큰 특징은 우리가 먹는 음식들이 주로 산성을 띄는 반면에

더덕은 알칼리성을 띠고 있어 몸의 균형을 맞추는데 큰 도움이 됩니다.

 

더덕의 장점은 옛 부터 식품으로 사용되어 왔기에

치명적인 부작용이 없음이 이미 증명 되었습니다.

 

다만 더덕은 찬 성질을 가지고 있기 때문에 몸이 찬 사람이나

소화력이 떨어지는 사람에게는 적당한 섭취를 권장하고 있습니다.

 

김순녀의 한국요리마당에서는 이번에 더덕을 활용하여

그 대표 메뉴인 약선요리 “더덕 고추장 구이”를 만들어 보도록 하겠습니다.

 

특히, 더덕 고추장 구이의 핵심 맛을 내는 비법인

고추장 양념 조리비법도 함께 공개합니다.

 

세계인 모두가 건강한 약선요리 더덕 고추장 구이를 직접 만들어

맛있게 드실 수 있기를 기대합니다.

 

그리고 더덕이 약용으로서의 효능은 요리 영상 뒤편에 실었습니다.

 

더덕의 효능을 이해하고 맛을 즐기신다면 한층 맛있는 요리의 묘미를

느끼실 수 있으실 것이라 생각합니다.

 

지금부터 약선 요리인 밥상 위에 보약 더덕 고추장 구이 요리를

시작해 보도록 하겠습니다.

 

요리 재료 소개 Introduction of cooking ingredients

1. 더덕( Deodeok ) : 250g

 

2. 고추장 양념 만들기 재료 Ingredients for making gochujang seasoning

 

① 고추장 ( gochujang ) 4T

② 고춧가루 ( Red pepper powder ) 2T

③ 다진마늘 (Minced garlic) 1T

④ 얇게 썬 파 ( Thinly sliced scallion ) 1T

⑤ 간장 ( Soy sauce ) 1T

⑥ 소금 ( Salt ) 0.5T

⑦ 꿀 (honey) 2T

⑧ 깨소금 (Sesame seed ) 1T

⑨ 물엿 (Starch syrup) 2T

⑩ 사이다 (Soda pop ) 2T

 

더덕 고추장 구이 요리 레시피

Deodeok gochujang-grilled recipe

 

1. 더덕 껍질 쉽게 벗겨내기

peeling the Deodeok shell easily

 

① 더덕을 찬물로 간단히 행군다.

Rinse the Deodeok with water

 

② 팔팔 끓은 물에 1분간 살짝 데친 뒤 바로 꺼내어 찬물에 행군다.

Blanch it lightly in boiling water for 1 minute, then take it out and rinse in cold water.

 

③ 더덕 껍질을 벗겨낸다. Peel off the skin of Deodeok.

 

TIP ④ 더덕을 방망이로 살짝 두두려 부드럽게 만들어 준다.

Tap the deodeok with a bat to soften it.

 

2. 양념 고추장 만들기 Making seasoning gochujang

 

① 빈 그릇을 준비한다.

Prepare an empty bowl.

 

② 고춧가루를 넣는다.

Add red pepper powder.

 

③ 얇게 썬 파를 넣는다.

Add thinly sliced scallion.

 

④ 간장을 넣는다.

Add soy sauce.

 

⑤ 물엿을 넣는다.

Add starch syrup.

 

⑥ 다진 마늘을 넣는다.

Add minced garlic,

 

⑦ 고추장을 넣는다.

Add gochujang

 

⑧ 꿀을 넣는다.

Add honey.

 

⑨ 깨소금을 넣는다.

Add Sesame seed.

 

⑩ 사이다 2큰술을 넣는다.

Add 2 tablespoons of soda pop.

 

⑪ 골고루 잘 섞어도록 저어 준다.

Stir in order to evenly mix well.

 

3. 더덕 양념 고추장에 넣고 섞기 및 보관

Mix and store in deodeok seasoning gochujang

 

① 더덕을 양념 고추장에 넣고 골고루 섞는다.

Put the deodeok in the seasoning gochujang and mix evenly.

 

② 뚜껑 있는 새 그릇에 양념 고추장을 섞은 더덕을 담아 1일간 냉장 보관한다.

Put deodeok mixed with seasoned gochujang in a new bowl with a lid and store it in the refrigerator for 1 day.

 

4. 더덕 고추장 구이 만들기

Making Deodeok Gochujang

 

① 1일간 냉장 보관된 양념고추장이 섞인 더덕을 준비한다.

The Deodeok in which the spice Gochujang kept with refrigeration 1 days mixes is prepared.

 

② 후라이팬을 가열 시키고 포도씨유를 약간 바른다.

Heat the frying pan and apply a little grapeseed oil.

 

③ 양념한 고추장 더덕을 팬에 넣고 타지 않게 은은한 불에 골고루 굽는다.

Put the seasoned Gochujang deodeok in a pan and bake evenly over a low heat so that it doesn't burn.

 

④ 더덕이 구워지면 그릇에 담아 통깨를 약간 뿌린다.

When the deodeok is grilled, put it in a bowl and sprinkle with sesame seeds.

==============================================

In Korea, it is also used as a medicinal herb, but it is Deodeok that is used as a variety of food

ingredients because it has a unique fragrance and taste.

Deodeok is rich in fiber and has a good chewy taste, so it is called meat from the mountains.

From ancient times, it was used only as a medicine in China, but in Korea it was used as a food ingredient.

Its unique taste and aroma is derived from saponins such as ginseng. In addition,

as a food rich in minerals such as iron and calcium, it contains a variety of beneficial ingredients.

Nowadays, the effect of the deodeok is known and it is also used as a health food.

The main characteristic of Deodeok is that the foods we eat are mainly acidic, while Deodeok is alkaline,

which is very helpful in balancing the body.

The advantage of Deodeok is that it has been used as food since ancient times,

so it has already been proven that there are no fatal side effects.

However, since Deodeok has a cold nature, moderate consumption is recommended for people

with a cold body or poor digestive power.

In Kim Soon-nyeo's Korean cooking yard,

I will use the Deodeok to make the representative menu, "Deodeok gochujang-grilled".

 

In particular, the secret recipe for gochujang paste seasoning,

which is the secret to the core flavor of Deodeok gochujang-grilled, is also disclosed.

I hope that everyone can make their own healthy medicinal cuisine, Deodeok gochujang-grilled,

and enjoy it.

 

And Deodeok's medicinal efficacy was posted on the back of the cooking video.

If you understand the efficacy of Deodeok and enjoy the taste,

you will be able to experience the taste of even more delicious cuisine.

 

From now on, let’s start with the medicinal cuisine, Deodeok gochujang-grilled.

===============================================================

 

 

관련글 더보기